27 Maret 2011

belajar menghargai bila pernah ssh ;|

well well well,
manusia ni selalu pandai bersyukur ke?
secara reality, kauorang akan bersyukur ke bila bangun2 dari tido?
ke bila time nervous macam nak dpt result exam, then get a mark, bila excellent
haaa,time tuh baru `bersyukur,bersyukur`. tak pun berlagak?
kadang2 kita memang tak dapat apa yang kita betul2 nak kan?
doa bagai nak rak, sembahyang 5 waktu.
tapi kenapa susaH?
sebab, ALLAH tuh tau semua kita dgn ALLAh macam online dekat internet.
lagi berkuasa dari macam kita online dgn kawan dkt skype,ym n facebook.
bukan semua doa kita, dapat sekelip mata.
kenapa?
keadaan 1 : kalo kita ALLAh betull2 sayang kat kita dia makbulkan terus,
keadaan 2  :dia nak uji kita kalo doa tuh di lambatkan sikit.alah, postpone sikit ape salah.
keadaan 3 :tp kalo tak makbul?macamana?
die dah rancang sesuatu.sebab dah jd lumrah.
bila kita susah kita igt DIA, tp bila kita senang kita lupa.
manusia ni kadang2 alpa kan?

tgk ni,

`Di wajibkan atas kamu berperang, padahal itu tidak menyenangkan bagimu. Tetapi boleh kadi kamu tidak menyenangi sesuatu padahai ia baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia tidak baik bagimu.ALLAH mengetahui sesuatu yang kamu tidak ketahui`.
                                                                                                             ayat 216- Al-Baqarah

aku suka bila keadaan 3 tuh, buat kita insaf sekejap.
insaf yang sekajap tuh,buat kita bersyukur dan hargai selama-lamanya.
lagi susah benda yang kita nak dapat,lagi cepat kita ingat Dia.

ALLAH tuh khalik,pencipta.
apa je yang dia cipta semua indah2.
tapi manusia ni ssh nak nampak semua tuh.
lagi bersyukur dgn penciptaan manusia yang lain kan?
lagi satu bab duit lah, kalo makanan tuh mcm ssh sikit nak ertikan.
sebab kalo takde duit,dah ssh nak beli makanan.
back to the story,
ni nak cerita psl aku, bila aku jumpa duit syiling 20 sen ke 10sen ke kat rumah,
aku macam malas nak kutip.nnt2 lah.
tapi mungkin ni karma. setia kali aku nampak mcm tuh.
nnt jadi hari yang sama, aku mesti akan perlukan syiling tuh.
phm tak?
kau jumpe 10sen, kau tanak kutip.
nnt kau pegi kedai pemals-nak-ambil-duit-besar, time tuh kau terkulat2 kuarkan syiling.
tp kurang pulak jumlah.saat tuh kau menyesal tak kutip duit kat umah td.
tu selalu sangat jd kat aku. ;)

duit ada rm 10 tak apa, selagi kita tahu bersyukur,rasa tuh pon dah mewah.
tp kalo duit sampai 2,3k pon,tp tak syukur.ssh.
duit tak byk pon tak apa kalo tak berkira, ALLAH lg murah kan rezeki.
tp kalo ciput kedekut, macamanan nak meluak2 rezeki tuh?
syukur2.

and by now, aku sentiasa bersyukur aku cukup makan dan cukup makan.
even kewangan tak stabil tapi tak pernah merasa poket yang kosong.
aku ada family yang sporting dan percaya dgn apa yang aku buat.sponsor everything.
aku ada kawan2 yang sokong aku.ingat kat aku.
ni dah nak dekat konvo, aku tak mintak apa2 even ada yang anggap ape aku post tuh hint2.
tak apa, cuma nak kawan ade share hari bahagia aku.sumpah!tuh dah cukup.
sebab aku dah pnah terpikir ade ke kwn nak dtg konvo aku sbb sume cuti sem.
bersyukur dgn tahun 2011, sebagai tahun baru aku pakai tudung.
aku puas hati dgn apa yang aku ade.mintak2 ia kekal.
amin.alhamdulillah.
peace!