18 Januari 2011

tuesday :)

salam,
alhamdulillah, mood nak taip kat blog semakin pulih,theeee~
sebabnyee,facebook dah semakin bosan,bila tgk orang lain post blog rasa nak post jugak kat blog.
hari ni tak ade buat apa,just bangun pagi n pegi lab tuh pon tak boleh nak proceed sbb result mcm suam-suam je,so postpone esok je.
harini brunch nasi campur rm 2,murahkan?sebab just amik nasi separuh+kentang masak pedas+peria goreng telur.sedap! sekarang macam dah jarang breakfast.yelah,dah dekat berbulan-bulan jarang breakfast.kalau dulu rajin je.heee.
Dlm masa 3 minggu ni, hari-hari byk berjalan.penatnyeee!rasa kaki ni asik cramp je bila sampai bilik.penat+malas semua ada.okay lah, nak cerita pasal life,belajar,financial,sosial,friends.macam2.
tapi sebab kan byk sgt, sampai tak tau nak mulakan dari mana. :)

Belajar- oh,sekarang aku tengah belajar lagi, adalah dlm 3-4 sem lagi nak abes belajar.dulu masa 
praktikal aku dah start duduk rumah,dgn family.mmg tersangat lah manja.nak apa pundapat.nak makan apa,mak layan.nak pegi mana, boleh je.semuanya bebas.tapi bila dah belajar n jauh dr family,rasa kekok nak uruskan macam2.contohnya, DUIT. :( pegi kelas pon sendiri kadang-kadang jalan kaki,kadang2 naik bus.bukan nye family tak bg kereta.ada,tp parking n buat balik rumah tiap-tiap weekend je.hari biasa, belajar hidup susah macam orang lain.sebab hidup ni ibarat roda ; kita kadang-kadang kat bawah,kadang-kadang kat atas,hidup senang macam mana pun,at least aku nak biasakan diri aku, tahu macam mana cara hidup susah, supaya kalo suatu hari aku susah,aku tanak amek kesempatan kat kat orang lain.hidup biar ada usaha beb!baru puas ati sendiri.

Financial- kata lainnya kewangan,huhuhu. yang ni susahnya nak explain, sebab rasa hidup dulu dan 
sekarang totally change and different.dulu kecik lagi, mintak je duit,dapat.tp bila makin ramai kawan-kawan yang dah keje, aku jadi cam malu sendiri.sebab diorg dah tak guna duit parents, semua duit yang diorg pki hasil titik peluh sendiri.kecik-kecik gaji diorg semua sendiri, iskh! umor dah 23 tahun.patut dah boleh kawin, tak pun mesti dah keje.tapi aku lek lg, belajar.hehe.sekarang bukan aku nak jimat cermat sgt.cuma aku nak mintak kat diri aku,TOLONGLAH pandai nak manage duit dan tak membazir.apa yang aku pakai sekarang dari hujung rambut ke hujung kaki, semua bukan duit aku
sendiri.apa nak riak kalo pakai barang mahal sikit.lainlah kalo beli hasil penat bekerja.tp susah mana pun hidup, aku kalo boleh tanak amalkan hutang2 sgt.ada tuh ada,tapi tamau banyak2.(motivation 4 myself!)rasa tak selesa!ada gakorang yang buat-buat lupe ngan hutang.aku tak tau macam mana diorg ni idup.

SOSIAL- haaa,cakap pasal ni, mmg dah lama tak duk melepak-lepak, buat menda2 tak senonoh dgn kawan-kawan.bukan tak senonoh apa, tp macam main gas sama-sama.haha!lawak beb!kena try!sheeeeeeeshhhh!rindu pulak.apa boleh buat, masa duk menggagur kat umah,kawan roger je terus pantas tukar baju, keluar, abeskan duit.jalan sane sini.tapi sekrang bukan tak boleh, tp asik buat-buat bz.hah!bukan buat-buat lah, mmg bz.*sigh*

FRIENDS- i love my friends!orang kata, kawan-kawan kat universiti akan jadi kawan yang terbaek untuk kita n kekal.alhamdulillah,mmg betul.tak kesah lah, aku ade kawan kat ceruk mana pun, diorg ade kawan dari side mana pon, tp aku lebih banyak belajar erti kawan,susah senang dgn diorg2 ini.sebab pe?sebab dalam geng ada ramai. dlm ramai-ramai, aku selalu dapat berita apa-apa paling lambat.nak pulak aku jenis blur n selesa untuk dgr,perhati.so,aku tak ada masalah nak dgr nasehat.layan je!apa je aku tak belajar dr KAWAN?sikap ambil berat-tunaikan hajat kawan nak apa-apa-susah senang-terus terang-semua ada.boleh menangis kalo panjang2 kan entry ni:) . thanks to all!

LIFE- syukur dan syukur, aku sekarang selasa untuk berhijab, hari ni, genap sebulan aku pakai hijab untuk keluar,ke kelas, dan ke mana-mana. aku still perlukan sokongan dari semua bukan senang nak displin.dr seorang yang tiap2 tahun tukar gaya rambut, warna rambut, kadang2 keluar tak pki seluar tutup kaki, ke seorang yang berhijab.susah!tak caya cuba lah!macam-macam dugaan yang datang.tp semuanya okay.heee~aku tak malu pun kalo sejak bertudung ni im sooo outdated!sebab semua pun bukan beli pki duit sendiri,nnt bila dah ade duit sendiri,baru lah boleh fesyen sikit-sikit.hehe.

p/s : period pain!rasa entry ni macam touching pulak kat ai!